Slektsiden

  Anne-Lise's aner

  Tore's aner

  Kilder

  Bibliografi

  Linker

  Artikler

  Etterlysninger

  Gjestebok

     Mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sist endret

13.02..2003   

 Hvem var Kiersten Larsdatter Lie, Gjerpen

Var Kirsten Larsdatter Li (ca 1681-1741) – gm Jacob Larsen Meen – datter av Lars Jacobsen Lie og Magnhild Mathisdatter eller var hun datter av Lars Hansen Klep (Sagdreng) og Tore Nielsdatter. I forbindelse med en gjennomgang av de fadderne Kirsten og Jacob Meen brukte, fant jeg noe spennende som fikk meg til å grave enda mere. Med denne artikkelen vil jeg synliggjøre en mulig teori om hvem som var Kirstens foreldre.

På Lie i Gjepen har vi dette ekteparet:

Lars Jacobsen Lie og Magnhild Mathisdatter . Når Magnhild dør i 1695 har de disse barnene. (skifte 7, Pro.k. 2 pag. 10a fra 22.1.1695)

  • Gunder Larssen, myndig,
  • Ole Larssen, --"--,
  • Anders Larssen, umyndig,
  • Kari Larsdtr. ---"---,
  • Gunhild Larsdtr. ---"---.

På Snibetorget i Skien har vi dette ekteparet:

Laurs Hansen Klep og Turi Nielsdatter. Når Laurs dør i 1693 har de disse barnene: (skifte 16.12.1693 – side 91a)

  • Hans
  • Kiersten

 

Fra 1698 dukker en Lars Lies qde Tore opp som fadder. Jeg har ikke funnet noen vielse for dette paret i Gjerpen. Antakelig er denne vielsen foregått i Skien, men der mangler kirkeboken for den periode, dessverre

Det dukker også opp en Lars Lies stifsønn Hans som fadder. Den samme Hans blir ved senere anledning kalt for sønn av Lars Lie. Jeg tror det er samme person som blir kalt Hans Larsen Lie som også blir mye brukt som fadder. Hans dør i 1742 60 år gammel. Det kan være denne Hans: 6/11-1678, Lauritz Kleppes Søn, Hans .

Ved et par anledninger blir en Lars Lies datter Kiersten brukt også som fadder, men Lars Jacobsen Lie har ingen datter som heter Kirsten (se over) og hun ble født før Lars Lies kone Magnhild døde. Derfor antar jeg at også hun er et ‘stebarn av Lars Jacobsen Lie.

Lars Lies qde Tore blir sammen med Lars Lies stifsønn Hans brukt flere ganger som faddere for Solve Ouestad og Knut Folloug uten at andre fra Lie er brukt. Disse to er brødre og har da patrinymikonet Nilsen. Så jeg antar da at Tore er deres søster og heter Tore Nielsdatter.

I 1692 brukte Solve en Laurits Klep fra Scheen som fadder og i 1690 ble en Laurits Hansen fra Skieen brukt som fadder hos Knut. Jeg kan ikke skjønne annet en at dette var samme person. Laurits (Laurs) Hansen Klep var deres felles svoger og da gift med deres søster Tore Nielsdatter

En mulig forklaring på Turi/Tore er at danskenes uttale av U ligger veldig opp til vår O og en dansk ‘sorenskriver’ kunne fort oppfatte vår O som U.

Utfra dette tror jeg at Kirsten Larsdatter var datter av Lars Hansen Klep (Sagdreng) og Tore Nielsdatter og kom til Lie fordi moren Tore giftet seg igjen med Lars Jacobsen Lie..