Kommentarer til Kristian Johnsen’s fortelling

om gamle dager

 

1. Det kan godt hende at John var med i Napoleons-krigen, men han finnes ikke på liste over fanger. Det med 12 års fravær er bare oppspinn, siden Kari og John giftet seg i 1811.

 

2. For å klargjøre mer tydelig hvem er hvem i denne slekta, skal jeg sette opp noen opplysninger her. Mer detalj opplysninger på Ane-lista vår.

 

a. Kristian Johnsen er bror til Anna Elise Johnsdatter (farmor til Anne-Lise), gift med Ingvald Olaves Johansen. Disse kan følges videre på Anne-Lises ane-liste

b. Far til Kristian og Anna-Eilse var Jon Olaves Eriksen, sønn av Erik Olsen og Anne-Gurine Johnsdatter som i 1865 bodde på Rønningen i Høydalen.

c. Erik Olsen var sønn av Olav Eriksen og Kari Torjusdatter. Denne familien var fra Sauherad, men flyttet til Høydalen området på 1830-tallet

d. Anne-Gurine er datter av Jon Jacobsen Løbergmyra, Gjerpen og Kari Hansdatter. Hun ble født i Gjerpen i 1819, men foreldrene flyttet litt rundt. Har ikke funnet foreldrene til Kari Hansdatter enda.

e. Mor til Kristian og Anna-Elise var Gunnhild Kristiansdatter fra Landsmarka. Hennes foreldre var Kristian Dalen Eriksen og Ingeborg Torvildsdatter

f.   Kristian Dalen Eriksen var sønn av Erik Grini Halvorsen og Anne Christensdatter (Anne var datter til Christian Frederich Heisholt Johannesen)

g. Ingeborg Torvildsdatter var datter av Torvild Moen Gundersen fra Holla og Christin Halvorsen fra Holla.  (Torvild navnet kommer fra Drangedal. Farmor til Ingeborg het det samme og kom fra Tørdal)

 

3. Brumundalen blir i dag kalt for Brommer, og er den dalen som går fra Herre, Siljan gård, og til Vold. ’Gunnars’ ligger ikke så langt fra Siljantjern, og eksisterer fortsatt ved at det står ei hytte der.

4.  Odden kirke må være Kilebygda kirke

5.  Alt det andre som blir fortalt må en se på som bare artig underholdning

6.  Hun Tomine som forteller historien om Pestilenseidet var svigermor til Anna-Elise

5.3.2004

Tore